ΔΕΝ καταγράφει και δεν απαιτεί για την πλήρη χρήση της κανένα προσωπικό σας δεδομένο.
ΔΕΝ υπάρχουν διαφημίσεις.
ΔΕΝ απαιτεί συνδρομή, είναι Δωρεάν.
Για σχόλια, παρατηρήσεις, διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη
διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από
όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα
αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
Σύνδεση
Με δυο λόγια
Τυλίγουμε ένα παγάκι με μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε να λιώσει. Θα λιώσει άραγε πιο γρήγορα επειδή είναι τυλιγμένο σε μάλλινο ύφασμα;
Όχι! Το μάλλινο ύφασμα είναι μονωτής εμποδίζοντας την θερμότητα να μπει αλλά και να βγει. Γι αυτό φοράμε μάλλινα τον χειμώνα. Το ύφασμα λειτουργεί σαν ασπίδα, το απομονώνει από το περιβάλλον του. Έτσι όταν το παγάκι είναι τυλιγμένο με μάλλινο ύφασμα δεν μπορεί να μπεί θερμότητα (από το πιο ζεστό περιβάλλον) με αποτέλεσμα να λιώνει πιο αργά.
Εφαρμογή με την οποιά μπορούμε να γνωρίσουμε τα κύρια βήματα της μέτρησης της αντίστασης ενός αντιστάτη. Επιλέξτε έναν αντιστάτη και στην συνέχεια για διάφορες τιμές της τάσης διαβάστε τις ενδείξεις των οργάνων και υπολογίστε την αντίσταση του αντιστάτη.
Κατεβάστε την εφαρμογή για λειτουργία σε τοπικό επίπεδο χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Internet.
Αντίσταση ενός αγωγού ονομάζουμε το πηλίκο της διαφοράς δυναμικού που επικρατεί στα άκρα ενός αγωγού προς την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που τον διαρρέει.
$$R=\frac{V}{I}$$
$$(1)$$
Αν ο αγωγός είναι μεταλλικός τότε παρατηρούμε από το πείραμα πως το πηλίκο αυτό παραμένει σταθερό (εφόσον και η θερμοκρασία του συγκεκριμένου αγωγού παραμένει σταθερή). Το παραπάνω συμπέρασμα αποτελεί τον νόμο του Ohm.
$$\mathsf{Νόμος\ του\ } \mathrm{Ohm}$$ ή $$R=\mathsf{σταθερή}$$ ή $$\frac{V}{I}=\mathsf{σταθερό}$$
$$(2)$$
Παρατήρηση
Οι εξισώσεις $I=\frac{V}{R}$ ή $V=IR$ ή $R=\frac{V}{I}$ ΔΕΝ είναι αποτελούν έκφραση του νόμου του Ohm, Είναι απλά ο ορισμός της αντίστασης. Ο Νόμος του Οhm μας πληροφορεί πως η αντίσταση ενός μεταλλικού αγωγού είναι σταθερή ανεξάρτητη της τάσης και της έντασης του ρεύματος που τον διαρρέει.