Seilias

Physics and Photography

Τα Δημοφιλέστερα του Μήνα

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το πρώτο έχω κάποιες αμφιβολίες.

A. Einstein

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Ηλεκτρομαγνητισμός arrow Νόμος Faraday - κανόνας Lentz (Δακτύλιος) - HTML5
Ιουλ
08
2019
Νόμος Faraday - κανόνας Lentz (Δακτύλιος) - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(10 ψήφοι)

Με την συγκεκριμένη προσομοίωση μπορούμε να μελετήσουμε τον νόμο του Faraday. Έχουμε την δυνατότητα να σύρουμε την δρομέα στο κάτω μέρος της οθόνης και να μεταβάλλουμε έτσι την θέση του μαγνήτη χειροκίνητα. Μπορούμε να μεταβάλλουμε την ταχύτητα και την επιτάχυνση και την ισχύ του μαγνήτη από το μενού των ρυθμίσεων. Για τον δακτύλιο μπορούμε να ρυθμίσουμε την αρχική του θέση.

Με την επιλογή "Γράφημα" μπορούμε να έχουμε το γράφημα της ροής (κόκκινη καμπύλη) και της Ηλεκτρεγερτικής δύναμης από επαγωγή (μπλε καμπύλη). Για σύγκριση περιπτώσεων μπορούμε πατήσουμε το πλήκτρο της φωτογραφικής μηχανής ώστε να δημιουργεί ένα αντίγραφο διαγραμμάτων.

Στο σχήμα φαίνεται ένας μαγνήτης να πλησιάζει ένα αγώγιμο δακτυλίδι.

Καθώς ο μαγνήτης πλησιάζει η μαγνητική ροή του δακτυλιδιού αυξάνεται. Από τον νόμο του Faraday προκύπτει πως επειδή μεταβάλλεται η ροή από την επιφάνεια του δακτυλιδιού επάγεται ΗΕΔ στο δακτυλίδι η οποία είναι ανάλογη του ρυθμού μεταβαλής της ροής. Επειδή το δακτυλίδι αποτελεί κλειστό κύκλωμα θα διαρρέεται από ρεύμα.

 

Ένας τρόπος για να βρούμε την φορά του επαγωγικού ρεύματος είναι ο κανόνας του Lentz. Σύμφωνα με τον οποίο η φορά του επαγωγικού ρεύματος θα είναι τέτοια ώστε αντιδρά στις αιτίες που προκαλούν μεταβολή της ροής. Αντίδραση προκύπτει ασκώντας μια δύναμη F1 αντίθετη στην κατεύθυνση κίνησης του μαγνήτη. Για να έχουμε τέτοια δύναμη θα πρέπει το επαγωγικό ρεύμα να είναι τέτοιο ώστε το δακτυλίδι να ισοδυναμεί με μαγνήτη με τον βόρειο πόλο απέναντι στον βόρειο πόλο του μαγνήτη

ώστε οι δύο μαγνήτες να απωθούνται.

Ο κανόνας του δεξιού επιβάλει το ρεύμα να είναι όπως φαίνεται στο σχήμα έτσι ώστε να έχουμε το επαγώμενος μαγνήτης θα έχει τον παραπάνω προσανατολισμό.

Το δακτυλίδι κάτω από την επίδραση της δύναμη F2 θα αρχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση της δύναμης.

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 18.04.22 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack