Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Αν μια σταγόνα νερού την μοιράσουμε σε όλο τον κόσμο πόσα μόρια θα πάρει ο καθένας μας;


300.000.000.000 (τριακόσια δισεκατομύρια μόρια ο καθένας!) 

 
Αρχική arrow Φυσική - HTML5 arrow Ηλεκτρομαγνητισμός arrow Μαγνητικό Πεδίο Ευθύγραμμου Ρευματοφόρου Αγωγού - HTML5
Μάρ
02
2019
Μαγνητικό Πεδίο Ευθύγραμμου Ρευματοφόρου Αγωγού - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(41 ψήφοι)

Όταν ένας ευθύγραμμος αγωγός διαρρέεται από ηλεκτρικό ρεύμα τότε δημιουργεί μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο είναι ανομοιογενές και οι δυναμικές γραμμές είναι ομόκεντροι κύκλοι κάθετοι στον αγωγό με κέντρο τον αγωγό. Το μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου είναι

$$B=\frac{μ_0I}{2πr}$$

ή

$$B=k_\mathsf{μαγ}\frac{2I}{r}$$

όπου $I$ η ένταση του ρεύματος που διαρρέει τον αγωγό, $r$ η απόσταση του σημείου από τον αγωγό, $k_\mathsf{μαγ}$ μια σταθερά η οποία στο SI έχει τιμή $k_\mathsf{μαγ}=10^{-7}\frac{\mathsf{N}}{\mathsf{\,A}^2}$ και $μ_0=4π\cdot 10^{-7}\frac{\mathsf{N}}{\mathsf{\,A}^2}$.

Η φορά της έντασης του μαγνητικού πεδίου καθορίζεται με τον κανόνα του δεξιού χεριού, ο αντίχειρας δείχνει την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος και η φορά με την οποία κλείνουν τα δάκτυλα μας δείχνουν την φορά των δυναμικών γραμμών.

Λόγω της τρισδιάστατης απεικόνισης για να μπορούμε να σχεδιάσουμε τα διανύσματα σε ένα φύλο χαρτιού δύο διαστάσεων ακολουθούμε κάποιες συμβάσεις. Όταν το διάνυσμα είναι κάθετο στο επίπεδο της σελίδας με φορά από τον αναγνώστη προς την σελίδα τότε παριστάνεται με το σύμβολο ⛒ που αναπαριστά τα φτερά του βέλους καθώς καρφώνεται στο επίπεδο της σελίδας. Ενώ όταν το διάνυσμα έχει κατεύθυνση από την σελίδα προς τον αναγνώστη τότε συμβολίζεται με ⦿ που αναπαριστά την μύτη του βέλους που κατευθύνεται προς τον αναγνώστη. Με τις παραπάνω συμβάσεις μπορούμε να δούμε και τις αντίστοιχες εικόνες για τον σχεδιασμό του μαγνητικού πεδίου

ή

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 
unknown   |94.66.136.xxx |27-Sep-2023 00:50:37
Εξαιρετικό

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 18.04.22 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Joomla Templates by Joomlashack