Seilias

Physics and Photography

Στατιστικά

Επισκέπτες: 11845460

Τελευταία Ενημέρωση

28/03/2024

Who's Online

Έχουμε 9 επισκέπτες online

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

 Τι ύψος πρέπει να έχει ένας καθρέφτης για να φανούμε ολόκληροι;


Ακριβώς το μισό μας ύψος. Δηλαδή αν το ύψος μας είναι 1.80m  τότε ένας καθρέφτης των 0.90m (90 πόντους) είναι αρκετός για να μας δείξει ολόκληρους, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά. Θα πρέπει το πάνω μέρος του να είναι στο ύψος του μετώπου μας.

Δείτε την προσομοίωση κάνοντας κλικ εδώ

 
Αρχική
Δεκ
26
2013
Ραβδόμορφος Μαγνήτης - Μαγνητικό Δίπολο - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(25 ψήφοι)

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστό πως ένα ορυκτό έχει την ικανότητα να έλκει κομμάτια από το ίδιο υλικό ή σιδερένια αντικείμενα, δεν είχε όμως την ιδιότητα να έλκει ξύλο, χαρτί, χαλκό. Το ορυκτό αυτό ήταν ο μαγνητίτης και κομμάτια από το ορυκτό αυτό αποτελούσαν τους φυσικούς μαγνήτες. Οι φυσικοί μαγνήτες δεν χρησιμοποιούνται πλέον, χρησιμοποιούνται όμως οι τεχνητοί μαγνήτες. Στις μέρες μας χρησιμοποιούνται ευρέως οι μαγνήτες νεοδυμίου.

Σε κάθε μαγνήτη υπάρχουν περιοχές όπου οι μαγνητικές δυνάμεις είναι ισχυρότερες. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται πόλοι του μαγνήτη. Αν κρεμάσουμε με λεπτό νήμα έναν μαγνήτη τότε ο ένας πόλος του στρέφεται προς τον βορρά και ο άλλος προς τον νότο. Ο πόλος που δείχνει τον βορρά ονομάζεται βόρειος πόλος (Ν) ενώ ο άλλος ονομάζεται νότιος πόλος (S).

Οι ομώνυμοι πόλοι απωθούνται ενώ οι ετερώνυμοι έλκονται μεταξύ τους.

Όσο και αν προσπαθήσουμε δεν είναι δυνατόν να απομονώσουμε τον έναν πόλο από τον άλλο. Αν σπάσουμε έναν ραβδόμορφο μαγνήτη στην μέση δεν θα δημιουργήσουμε δύο ξεχωριστούς πόλους αλλά δύο νέους μαγνήτες με δύο πόλους ο κάθε ένας.

Ο Faraday εισήγαγε την έννοια του μαγνητικού πεδίου αντί δηλαδή να λέμε ότι ο ένας μαγνήτης ασκεί δύναμη σε έναν άλλον μαγνήτη λέμε πως ο ένας μαγνήτης δημιουργεί μαγνητικό πεδίο και το μαγνητικό πεδίο ασκεί πλέον δυνάμεις σε άλλους μαγνήτες.

Το μαγνητικό πεδίο περιγράφεται με ένα διάνυσμα που ονομάζεται ένταση μαγνητικού πεδίου και συμβολίζεται με $\vec{B}.$ Σε κάθε σημείο του χώρου όπου υπάρχει μαγνητικό πεδίο αντιστοιχούμε και ένα διάνυσμα $\vec{B}$. Αν και το διάνυσμα θα οριστεί επακριβώς αργότερα, μπορούμε όμως να πούμε πως μας δείχνει την κατεύθυνση της δύναμης που ασκείται από το μαγνητικό πεδίο στον Βόρειο πόλο ενός μαγνήτη.

Ένα μαγνητικό πεδίο μπορεί να παρασταθεί με δυναμικές γραμμές. Οι δυναμικές γραμμές έχουν τις εξής ιδιότητες

  • Η ένταση του μαγνητικού πεδίου $\vec{B}$ είναι εφαπτόμενη της δυναμικής γραμμής.
  • Η κατεύθυνση του $\vec{B}$ είναι ίδια με κατεύθυνση της δυναμικής γραμμής.
  • Οι δυναμικές γραμμές σχεδιάζονται έτσι ώστε η πυκνότητά τους να είναι ανάλογη προς το μέτρο $|\vec{B}|$ της έντασης του μαγνητικού πεδίου.

Οι δυναμικές γραμμές είναι πάντα κλειστές και αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπάρχουν μαγνητικά μονόπολα. Στο μαγνητικό πεδίο που δημιουργείται από έναν ραβδόμορφο μαγνήτη και εξωτερικά του μαγνήτη οι δυναμικές γραμμές ξεκινάνε από τον βόρειο πόλο και καταλήγουν στον νότιο.

Με μια πυξίδα μπορούμε να ανιχνεύσουμε ένα μαγνητικό πεδίο. Σε μια πυξίδα ασκείται συνολικά ροπή από το μαγνητικό πεδίο και προσανατολίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε οι δυναμικές γραμμές του πεδίου να εισέρχονται στον νότιο πόλο και να εξέρχονται από τον βόρειο.

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 09.09.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack