Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

 Τι ύψος πρέπει να έχει ένας καθρέφτης για να φανούμε ολόκληροι;


Ακριβώς το μισό μας ύψος. Δηλαδή αν το ύψος μας είναι 1.80m  τότε ένας καθρέφτης των 0.90m (90 πόντους) είναι αρκετός για να μας δείξει ολόκληρους, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά. Θα πρέπει το πάνω μέρος του να είναι στο ύψος του μετώπου μας.

Δείτε την προσομοίωση κάνοντας κλικ εδώ

 
Ιαν
15
2013
Φαινόμενο Doppler Εκτύπωση E-mail
(10 ψήφοι)
Φαινόμενο Doppler


Πλήρη Οθόνη

Η ταχύτητα διάδοσης ενός ήχου εξαρτάται από το μέσο στο οποίο διαδίδεται και είναι ανεξάρτητη από το αν κινείται η πηγή που δημιουργεί τον ήχο ή αν κινείται ο παρατηρητής που ακούει τον ήχο. Το μέτρο της ταχύτητας του ήχου που διαδίδεται στον αέρα την συμβολίζουμε με υ και είναι περίπου 340 m/s.

Οι ταχύτητες της πηγής  και του παρατηρητή  αναφέρονται ως προς το μέσο που διαδίδεται ο ήχος. Δηλαδή ως προς τον αέρα άρα και ως προς τη Γη.

Με  fs συμβολίζουμε τη συχνότητα του ήχου από μια πηγή που είναι ακίνητη ως προς το μέσο που διαδίδεται ο ήχος και όπως την αντιλαμβάνεται ένας παρατηρητής που είναι επίσης ακίνητος. Δηλαδή  fs είναι αυτό που μέχρι τώρα συμβολίζαμε απλά με  f

1)    Ακίνητη πηγή – κινούμενος παρατηρητής

α)     Ο παρατηρητής κινείται προς την πηγή


Πλήρη Οθόνη

Ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται την ίδια απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών κυμάτων (μετώπων κύματος) ίση με λ αλλά αντιλαμβάνεται τον ήχο να κινείται με ταχύτητα υ+υΑ. Ο παρατηρητής «τρακάρει» πάνω στα κύματα και τα αντιλαμβάνεται να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Έτσι

επειδή

έχουμε

 

(1)

β)    Ο παρατηρητής απομακρύνεται από την πηγή

Ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται την ίδια απόσταση μεταξύ δύο διαδοχικών κυμάτων (μετώπων κύματος) ίση με λ αλλά αντιλαμβάνεται τον ήχο να κινείται με ταχύτητα υ-υΑ. Ο παρατηρητής κυνηγάει τα κύματα έτσι τα αντιλαμβάνεται να κινούνται με μικρότερη ταχύτητα.


Πλήρη Οθόνη

Έτσι

τελικά

 

(2)

2)    Κινούμενη πηγή – ακίνητος παρατηρητής

α)    Η πηγή κινείται προς τον παρατηρητή

Η ταχύτητα του ήχου ως προς τον παρατηρητή θα είναι υ αλλά θα αντιλαμβάνεται μικρότερο μήκος κύματος


Πλήρη Οθόνη

έτσι η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής θα είναι

 

(3)

β)    Η πηγή απομακρύνεται από τον παρατηρητή

Η ταχύτητα του ήχου ως προς τον παρατηρητή θα είναι υ αλλά θα αντιλαμβάνεται μεγαλύτερο μήκος κύματος


Πλήρη Οθόνη

 

έτσι η συχνότητα που αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής θα είναι τελικά

 

(4)

3)    Κινούμενη πηγή – κινούμενος παρατηρητής

Σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε συνδυασμό των παραπάνω εξισώσεων έτσι στην περίπτωση που η πηγή κινείται προς τον παρατηρητή καθώς και ο παρατηρητής κινείται προς την πηγή θα ισχύει

 

(5)

Γενικά ακολουθούμε τον εξής κανόνα για τα πρόσημα

Ο παρατηρητής προς την πηγή

Η πηγή προς τον παρατηρητή

4)    Κινούμενη πηγή – ακίνητος παρατηρητής

Αν η ταχύτητες δεν είναι πάνω στην ίδια ευθεία, τότε σε κάθε στιγμή αναλύουμε τις ταχύτητες του παρατηρητή και της πηγής σε συνιστώσες παράλληλες και κάθετες στην ευθεία που ενώνει σε κάθε στιγμή την πηγή και τον παρατηρητή και σαν ταχύτητες χρησιμοποιούμε τις συνιστώσες που είναι πάνω στην ευθεία.


Πλήρη Οθόνη

 

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 26.07.13 )
 
< Προηγ.
 
Joomla Templates by Joomlashack