Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα σύρματα όταν τα τελευταία διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένα χιλιοστό στο δευτερόλεπτο, τόσο γρήγορα όσο και τα σαλιγκάρια!

Και τότε γιατί ανάβει αμέσως η λάμπα όταν ανάβουμε το φως;

Γιατί μέσα στα καλώδια υπάρχουν παντού ηλεκτρόνια και αρχίζουν να κινούνται ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα ηλεκτρόνιο που βρίσκεται κοντά στον διακόπτη να φτάσει στην λάμπα για να ανάψει. Η διαταγή να κινηθούν όλα ταυτόχρονα (όταν πιέσουμε τον διακόπτη) μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Οπτική arrow Αρχή του Fermat - HTML5
Απρ
20
2008
Αρχή του Fermat - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(20 ψήφοι)

Σύμφωνα με την αρχή του Fermat το φως ακολουθεί την συντομότερη χρονικά διαδρομή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γωνία πρόσπωσης να είναι ίση με την γωνία ανάκλασης.
Για την λειτουργία της προσομοίωσης μπορείς να σύρεις την πηγή φωτός και τον ανιχνευτή για να δεις τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε διαδρομή.

Σύμφωνα με την αρχή του Fermat το φως ακολουθεί την συντομότερη χρονικά διαδρομή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γωνία διάθλασης να είναι διαφορετική με την γωνία πρόσπτωσης και η πορεία του φωτός να μην είναι ευθύγραμμη.

Για την λειτουργία της προσομοίωσης μπορείς να σύρεις την πηγή φωτός και τον ανιχνευτή για να δεις τον χρόνο που χρειάζεται η κάθε διαδρομή. Μπορείς επίσης να μεταβάλλεις τους δείκτες διάθλασης των υλικών.


Σύμφωνα με την αρχή του Fermat το φως κατά την διάδοσή του ακολουθεί εκείνη την διαδρομή για την οποία ο χρόνος ελαχιστοποιείται.

Μπορεί να αποδειχθεί πως στην περίπτωση της ανάκλασης ο ελάχιστος χρόνος πετυχαίνεται όταν η γωνία πρόσπτωσης και η γωνία ανάκλασης είναι μεταξύ τους ίσες.

 

$$θ_π=θ_α$$

$$(1)$$

Στην περίπτωση της διάθλασης η προσπίπτουσα ακτίνα κάμπτεται ακολουθώντας εκείνη την διαδρομή όπου ελαχιστοποιείται ο χρόνος και όχι η απόσταση. Αποδεικνύεται με βάση την αρχή του Fermat πως η βέλτιστη χρονικά διαδρομή είναι εκείνη για την οποία ισχύει ο νόμος του Snell δηλαδή

 

$$n_1\,\mathsf{ημ}\,θ_1=n_2\,\mathsf{ημ}\,θ_2$$

$$(2)$$

όπου $θ_1$ και $θ_2$ η γωνία πρόσπτωσης και διάθλασης αντίστοιχα.

Στην προσομοίωση φαίνονται διάφορες ακτίνες να ξεκινούν ταυτόχρονα από το σημείο πηγή και η προσομοίωση σταματά όταν κάποια ακτίνα φτάσει πρώτη στον ανιχνευτή. Παρατηρήστε τι ισχύει για την ακτίνα που φτάνει πρώτη.

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 09.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack