Για σχόλια, παρατηρήσεις, διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη
διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από
όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα
αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
Σύνδεση
Με δυο λόγια
In Theory, Theory and Practice are the Same but In Practice They’re Different.
Με την προσομοίωση αυτή μπορείς να μελετήσεις την εξαναγκασμένη ταλάντωση. Για να μεταβάλεις την κυκλική συχνότητα του διεγέρτη (ω) και την κυκλική ιδιοσυχνότητα του συστήματος (ω0), μπορείς να σύρεις τις αντίστοιχες διακεκομένες γραμμές. Μεταβάλλοντας την κυκλική ιδιοσυχνότητα του συστήματος στην ουσία μεταβάλλεις την σταθερά k του ελατηρίου μια και η μάζα του σώματος είναι σταθερή και ίση με 1kg. Έχεις την δυνατότητα να αποκρύψεις - εμφανίσεις την απομάκρυνση, το πλάτος, την ταχύτητα του σώματος, την δύναμη του διεγέρτη, την ισχύ του διεγέρτη καθώς και την μηχανική ενέργεια του συστήματος (xωρίς να λάβουμε υπόψιν την βαρύτητα) δηλαδή Ε=½kx2+½mυ2.
Με την συγκεκριμένη προσομοίωση μπορείς να μελετήσεις την σύνθεση δύο απλών αρμονικών ταλαντώσεων. Έχεις την δυνατότητα να μεταβάλεις την συχνότητα το πλάτος και την αρχική φάση κάθε ταλάντωσης. Την αλλαγή της αρχικής φάσης εκτός από το σύνθετο πλαίσιο μπορείς να την μεταβάλεις σύροντας τα περιστρεφόμενα διανύσματα στο πάνω σχήμα. Αν είναι τσεκαρισμένη η επιλογή 'Επικάλυψη' τότε οι απομακρύνσεις σχεδιάζονται σε κοινό διάγραμμα για άμεση σύγκριση. Έχεις επίσης την δυνατότητα να σύρεις την κατακόρυφη γραμμή και να καθορίσεις την χρονική στιγμή.
Με την συγκεκριμένη προσομοίωση μπορείς να μελετήσεις το φαινόμενο του διακροτήματος. Έχεις την δυνατότητα να μεταβάλεις την συχνότητα της μιας ταλάντωσης και την συχνότητα του διακροτήματος καθώς και το πλάτος της ταλάντωσης (ήχου). Έχεις την δυνατότητα να σύρεις την κατακόρυφη γραμμή που αντιπροσωπεύει την χρονική στιγμή. Αν επιλέξεις να ακούγεται ο ήχος τότε δεν έχεις την δυνατότητα να τρέξεις πιο αργά την προσομοίωση παρά μόνο σε πραγματικό χρόνο. Προκειμένου να είναι δυνατός ο συγχρονισμός στην αναπαραγωγή του ήχου και της ταλάντωσης ενός σημείου σε εύκολα αντιληπτό χρονικό διάστημα οι κυματομορφές σχεδιάζονται με συχνότητα 100 φορές μικρότερη από την αναγραφόμενη. Έτσι αν επιλεγούν συχνότητες f1=300 Hz και fδ=0.2 Hz οπότε και f2=300.2 Ηz τότε ο μεν αναπαραγόμενος ήχος θα είναι συχνότητας 300.1 Hz, αλλά οι απεικονιζόμενες κυματομορφές έχουν συχνότητες 3 Ηz (100 φορές μικρότερη) και 3.2 Ηz.