Για σχόλια, παρατηρήσεις, διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη
διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από
όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα
αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
Σύνδεση
Με δυο λόγια
Τι ύψος πρέπει να έχει ένας καθρέφτης για να φανούμε ολόκληροι;
Ακριβώς το μισό μας ύψος. Δηλαδή αν το ύψος μας είναι 1.80m τότε ένας καθρέφτης των 0.90m (90 πόντους) είναι αρκετός για να μας δείξει ολόκληρους, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά. Θα πρέπει το πάνω μέρος του να είναι στο ύψος του μετώπου μας.
Με την συγκεκριμένη προσομοίωση μπορούμε να μελετήσουμε την απώλεια επαφής δύο σωμάτων σε μια απλή αρμονική ταλάντωση. Έχουμε την δυνατότητα να σύρουμε τα σώματα για να καθορίσουμε το πλάτος της ταλάντωσης. Η μάζα του κάθε σώματος είναι 1kg. Αν ξεπεραστεί η θέση στην οποία χάνεται η επαφή (δηλαδή το φυσικό μήκος του ελατηρίου) δεν έχουμε την δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο. Αν θέλουμε να μην εμφανίζονται τα διανύσματα τοποθετούμε τον δρομέα της κλίμακας των διανυσμάτων στην ακραία αριστερή θέση.
Με την συγκεκριμένη προσομοίωση μπορείς να μελετήσεις το φαινόμενο της φθίνουσας ταλάντωσης. Έχεις την δυνατότητα να μεταβάλεις μια σειρά από παραμέτρους όπως την σταθερά απόσβεσης b, την μάζα και την κυκλική ιδιοσυχνότητα του ταλαντωτή. Μπορείς να σύρεις το σώμα για να καθορίσεις την αρχική του απομάκρυνση καθώς και την μαύρη κουκίδα στον άξονα των χρόνων για να καθορίσεις την χρονική στιγμή. Επιλέγοντας μέτρηση εμφανίζονται δύο κατακόρυφες γραμμές τις οποίες μπορείς να τις μετακινήσεις για να μετρήσεις ένα χρονικό διάστημα. Πιέζοντας το πλήκτρο αντίγραφο παίρνεις ένα αντίγραφο της γραφικής παράστασης για σύγκριση με κάποιο άλλο σε μια άλλη χρονική στιγμή.
Με την προσομοίωση αυτή μπορείς να μελετήσεις την εξαναγκασμένη ταλάντωση. Για να μεταβάλεις την κυκλική συχνότητα του διεγέρτη (ω) και την κυκλική ιδιοσυχνότητα του συστήματος (ω0), μπορείς να σύρεις τις αντίστοιχες διακεκομένες γραμμές. Μεταβάλλοντας την κυκλική ιδιοσυχνότητα του συστήματος στην ουσία μεταβάλλεις την σταθερά k του ελατηρίου μια και η μάζα του σώματος είναι σταθερή και ίση με 1kg. Έχεις την δυνατότητα να αποκρύψεις - εμφανίσεις την απομάκρυνση, το πλάτος, την ταχύτητα του σώματος, την δύναμη του διεγέρτη, την ισχύ του διεγέρτη καθώς και την μηχανική ενέργεια του συστήματος (xωρίς να λάβουμε υπόψιν την βαρύτητα) δηλαδή Ε=½kx2+½mυ2.