Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα σύρματα όταν τα τελευταία διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένα χιλιοστό στο δευτερόλεπτο, τόσο γρήγορα όσο και τα σαλιγκάρια!

Και τότε γιατί ανάβει αμέσως η λάμπα όταν ανάβουμε το φως;

Γιατί μέσα στα καλώδια υπάρχουν παντού ηλεκτρόνια και αρχίζουν να κινούνται ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα ηλεκτρόνιο που βρίσκεται κοντά στον διακόπτη να φτάσει στην λάμπα για να ανάψει. Η διαταγή να κινηθούν όλα ταυτόχρονα (όταν πιέσουμε τον διακόπτη) μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.

 
Αρχική arrow Φυσική - HTML5 arrow Ηλεκτρικό Ρεύμα arrow Παράγοντες που επηρεάζουν την αντίσταση ενός αγωγού - HTML5
Σεπ
01
2020
Παράγοντες που επηρεάζουν την αντίσταση ενός αγωγού - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(13 ψήφοι)
Εφαρμογή με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της αντίστασης ενός αντιστάτη. Έχουμε την δυνατότητα να μεταβάλλουμε υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο αντιστάτης, το μήκος του, την διάμμετρο του σύρματος καθώς την διατομή του (τα δυο τελευταία δεν είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους) καθώς και την θερμοκρασία του. (Η κλίμακα στην σχεδίαση της διαμέτρου είναι 200 φορές μεγαλύτερη της κλίμακας μήκους)

Κατεβάστε την εφαρμογή για λειτουργία σε τοπικό επίπεδο χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Internet.

Από το νόμο του Ohm γνωρίζουμε πως η αντίσταση ενός μεταλλικού αγωγού δεν εξαρτάται από την τάση στα άκρα του και την ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που τον διαρρέει. Το ερώτημα που γεννιέται είναι από ποιους παράγοντες εξαρτάται.

Η αντίσταση ενός πρισματικού αγωγού εξαρτάται από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος το μήκος του και την διατομή του. Η εξίσωση που περιγράφει την παραπάνω εξάρτηση είναι

 

$$R=ρ\frac{L}{A}$$ $$(1)$$

Όπου $L$ το μήκος του αγωγού, $A$ η διατομή του αγωγού και $ρ$ η ειδική αντίσταση του υλικού του αγωγού. Η ειδική αντίσταση χαρακτηρίζει το υλικό και εξαρτάται από την θερμοκρασία σύμφωνα με την εξίσωση.

 

$$ρ=ρ_0(1+aθ)$$ $$(2)$$

Όπου $ρ_0$ η ειδική αντίσταση του υλικού σε θερμοκρασία $0\ ^\circ \rm{C}$ και $a$ μια σταθερά η οποία ονομάζεται θερμικός συντελεστής ειδικής αντίστασης. Για κάποια υλικά (κράματα όπως η κονσταντάνη) ο θερμικός συντελεστής ειδικής αντίστασης είναι ίσος με μηδέν που σημαίνει ότι η αντίσταση του συγκεκριμένου αγωγού είναι ανεξάρτητη από την μεταβολή της θερμοκρασίας του.

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 05.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Joomla Templates by Joomlashack