Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

In Theory, Theory and Practice are the Same but In Practice They’re Different.

A. Einstein

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Ηλεκτρικό Ρεύμα arrow Η Προέλευση της Αντίστασης στους Μεταλλικούς Αγωγούς - HTML5
Αύγ
15
2020
Η Προέλευση της Αντίστασης στους Μεταλλικούς Αγωγούς - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(12 ψήφοι)
Εφαρμογή με την οποία μπορούμε μελετήσουμε την πορεία ενός ηλεκτρονίου μέσα σε ένα μεταλλικό αγωγό. Παρουσία ηλεκτρικού πεδίου δηλαδή μιας διαφοράς δυναμικού τα ηλεκτρόνια αποκτούν μια κατευθυνόμενη κίνηση η οποία ισοδυναμεί με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ απουσία ηλεκτρικού πεδίου τα ηλεκτρόνια κινούνται άτακτα λόγω θερμικής κίνησης.

Κατεβάστε την εφαρμογή για λειτουργία σε τοπικό επίπεδο χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Internet.

Στους μεταλλικούς αγωγούς τα άτομα διατάσσονται σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις σχηματίζοντας ένα πλέγμα που λέγεται κρυσταλλικό πλέγμα. Σύμφωνα με το μοντέλο των ελεύθερων ηλεκτρονίων τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται στις τελευταίες στοιβάδες συνδέονται πολύ χαραλά με το άτομο οπότε κάποια από αυτά μπορούν εύκολα να αποσπαστούν και να κινούνται ελεύθερα. Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια λόγω θερμοκρασίας κινούνται άτακτα με ταχύτητες της τάξης των $800\ \rm{m/s}$ (θερμική ταχύτητα). Αν τώρα ο αγωγός βρεθεί μέσα σε ένα ηλεκτρικό πεδίο τότε τα ελεύθερα ηλεκτρόνια επιταχύνονται μέχρι να "συγκρουστούν" με τα ιόντα του πλέγματος. Με αυτές τις διαδοχικές επιταχύνσεις και συγκρούσεις τα ηλεκτρόνια αποκτούν τελικά μια σταθερή ταχύτητα $υ_d$ η οποία είναι αυτή που δημιουργεί το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ταχύτητα αυτή είναι πάρα πολύ μικρή της τάξης $1\ \rm{mm/s}$ (όπως τα σαλιγκάρια).

Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να υπολογιστεί από την εξίσωση ορισμού της αρκεί να υπολογίσουμε το φορτίο που περνά από μια διατομή του αγωγού προς το αντίστοιχο χρόνο. Το φορτίο που θα περάσει από μια διατομή του αγωγού σε χρόνο $dt$ είναι το φορτίο που βρίσκεται σε έναν όγκο $Aυ_ddt$. Αν $n$ είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων ανα μονάδα όγκου τότε

$$I=\frac{dq}{dt}$$ $$I=\frac{neAυ_ddt}{dt}$$

 

$$I=neυ_dA$$

$$(1)$$

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 28.08.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack