Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Τυλίγουμε ένα παγάκι με μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε να λιώσει. Θα λιώσει άραγε πιο γρήγορα επειδή είναι τυλιγμένο σε μάλλινο ύφασμα;


Όχι!
Το μάλλινο ύφασμα είναι μονωτής εμποδίζοντας την θερμότητα να μπει αλλά και να βγει. Γι αυτό φοράμε μάλλινα τον χειμώνα. Το ύφασμα λειτουργεί σαν ασπίδα, το απομονώνει  από το περιβάλλον του. Έτσι όταν το παγάκι είναι τυλιγμένο με μάλλινο ύφασμα δεν μπορεί να μπεί θερμότητα (από το πιο ζεστό περιβάλλον) με αποτέλεσμα να λιώνει πιο αργά.

 
Αρχική arrow Φυσική - HTML5 arrow Μηχανική arrow 3ος Νόμος του Νεύτωνα - HTML5
Ιούλ
27
2020
3ος Νόμος του Νεύτωνα - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(3 ψήφοι)
Εφαρμογή με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα. Μπορούμε να μεταβάλλουμε την μάζα κάθε σώματος καθώς και την ισχύ του κάθε μαγνήτη. Θεωρούμε ότι τα καροτσάκια έχουν αμελητέα μάζα.

Κατεβάστε την εφαρμογή για λειτουργία σε τοπικό επίπεδο χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Internet.

 

3ος Νόμος

Ο τρίτος νόμος του Νεύτωνα αναφέρεται και ως νόμος δράσης αντίδρασης. Σύμφωνα με αυτόν όταν ένα σώμα $Α$ ασκεί δύναμη σε ένα σώμα $Β$ ($\vec F_{ΑΒ}$) τότε και το σώμα $Β$ ασκεί δύναμη στο $Α$ ($\vec F_{ΒΑ}$). Οι δύο αυτές δυνάμεις είναι αντίθετες.

$$\vec F_{ΑΒ} = -\vec F_{ΒΑ}$$

Παρατηρήσεις

Οι δυνάμεις εμφανίζονται ανά ζεύγη. Η μία ονομάζεται δράση και η άλλη αντίδραση. Το ποια θα πούμε δράση και το ποια θα πούμε αντίδραση δεν έχει καμία σημασία. Η λέξη αντίδραση δεν έχει καμία σχέση με την "κάθετη αντίδραση" που υπάρχει ανάμεσα σε δύο σώματα όταν βρίσκονται σε επαφή.

Οι δυνάμεις δημιουργούνται και εξαφανίζονται ταυτόχρονα δηλαδή δεν ενεργεί πρώτα η δράση και σαν επακόλουθο της δράσης να έχουμε την αντίδραση απλά και οι δύο δυνάμεις συνυπάρχουν δεν νοείται η ύπαρξη της μιας χωρίς την άλλη.

Οι δυνάμεις είναι αντίθετες σε κάθε στιγμή, έχουν δηλαδή ίσα μέτρα και αντίθετες κατευθύνσεις. Αυτό γενικά είναι δύσκολο να το δεχθούμε γιατί ενώ οι δυνάμεις είναι αντίθετες βλέπουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτή η διαφορετικότητα οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως η μάζα ή σκληρότητα των αντικειμένων.

Οι δυνάμεις ασκούνται σε διαφορετικά σώματα με αποτέλεσμα ΔΕΝ μπορούμε να βρούμε την συνισταμένη τους ΟΤΑΝ εξετάζουμε κάποιο από τα δύο σώματα ξέχωρα. Αν αντιμετωπίζουμε τα δύο σώματα ως σύστημα σωμάτων τότε η συνισταμένη της δράσης - αντίδρασης είναι μηδέν.

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 13.10.21 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Joomla Templates by Joomlashack