Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Αν μια σταγόνα νερού την μοιράσουμε σε όλο τον κόσμο πόσα μόρια θα πάρει ο καθένας μας;


300.000.000.000 (τριακόσια δισεκατομύρια μόρια ο καθένας!) 

 
Αρχική
Ιούλ
05
2020
Έργο Σταθερής Δύναμης - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(14 ψήφοι)
Εφαρμογή με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε την εξίσωση ορισμού του έργου μιας σταθερής δύναμης. Τα σύμβολα F και s είναι τα μέτρα των διανυσμάτων της δύναμης και της μετατόπισης αντίστοιχα. θ είναι η γωνία που σχηματίζει η δύναμη με τον άξονα x'x και φ είναι η γωνία των διανυσμάτων της δύναμης και της μετατόπισης. Για την λειτουργία της προσομοίωσης μπορούμε να σύρουμε το διάνυσμα της δύναμης και το σώμα. Μπορούμε να αποκρύψουμε και να εμφανίσουμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιούνται ώστε το έργο της δύναμης να είναι θετικό, αρνητικό ή μηδέν.

Έστω ένα σώμα ενεργεί σταθερή δύναμη $\vec F$ και το σώμα μετατοπίζεται κατά $\vec s$ τότε το έργο της δύναμης $\vec F$ ορίζεται από την εξίσωση

 

$$W_F =Fs\,\mathsf{συν}\,φ$$ $$(1)$$

Όπου $F$ το μέτρο της δύναμης $F=\left|\vec F\right|$, $s$ το μέτρο της μετατόπισης $s=\left|\vec s\right|$ και $φ$ η γωνία των διανυσμάτων $\vec F$ και $\vec s$.

Το έργο μιας δύναμης είναι μονόμετρο μέγεθος μπορεί να είναι θετικό, αρνητικό ή και μηδέν. Από την εξίσωση προκείπτει πως το έργο είναι θετικό όταν η γωνία $φ$ των δύο διανυσμάτων είναι οξεία, αρνητικό όταν είναι αμβλεία και μηδέν όταν είναι ορθή.

Από τον ορισμό του έργου εύκολα προκύπτει πως το έργο της δύναμης $\vec F$ είναι ίσο με το έργο της συνιστώσας της δύναμης που είναι παράλληλη με την μετατόπιση, $\vec F_{||}$.

$$W_F=W_{F_{||}}$$

Επειδή συνήθως η κίνηση γίνεται στον άξονα $x'x$ τότε μπορούμε να πούμε και

 

$$W_F =W_{F_x}$$ $$(2)$$

Μια παραλλαγή της προηγούμενης εξίσωσης είναι και η

 

$$W_F =F_xΔx$$ $$(3)$$

Στην εξίσωση αυτή τα μεγέθη $F_x$ και $Δx$ είναι οι συνιστώσες των διανυσμάτων δηλαδή τα σύμβολα περιέχουν πρόσημα. Θα μπορούσε πχ να έχουμε $F_x=-5\ \mathrm{N}$ και $Δx=+2\ \mathrm{m}$ οπότε το έργο της δύναμης $\vec F$ θα ήταν $W_F=F_xΔx=\left(-5\right)\left(+2\right)=-10\ \mathrm{J}$.

Γενικότερα για μια σταθερή δύναμη $\vec F$ με συνιστώσεες $\vec F=\left(F_x,F_y\right)$ και μετατόπιση $\vec s=\left(Δx,Δy\right)$ το έργο της σε οποιαδήποτε διαδρομή (είτε ευθύγραμμη είτε καμπυλόγραμμη δίνεται) από την εξίσωση

 

$$W_F =F_xΔx+F_yΔy$$ $$(4)$$

 

Παρατηρήσεις

  • Πολλές φορές χρησιμοποιούνται εκφράσεις "Το έργο που παράγεται ... " ή "Το έργο που καταναλώνεται ... "κλπ. Το έργο μιας δύναμης δεν παράγεται ούτε καταναλώνεται μπορεί να είναι θετικό ή αρνητικό ή και μηδέν. Όταν το έργο μιας δύναμης είναι θετικό τότε προσφέρεται ενέργεια στο σώμα ενώ όταν είναι αρνητικό αφαιρείται. Καλό είναι οι παραπάνω εκφράσεις να αντικατασταθούν από "Το έργο της δύναμης ...".
Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 12.10.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack