Seilias

Physics and Photography

Τα Δημοφιλέστερα του Μήνα

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα σύρματα όταν τα τελευταία διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένα χιλιοστό στο δευτερόλεπτο, τόσο γρήγορα όσο και τα σαλιγκάρια!

Και τότε γιατί ανάβει αμέσως η λάμπα όταν ανάβουμε το φως;

Γιατί μέσα στα καλώδια υπάρχουν παντού ηλεκτρόνια και αρχίζουν να κινούνται ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα ηλεκτρόνιο που βρίσκεται κοντά στον διακόπτη να φτάσει στην λάμπα για να ανάψει. Η διαταγή να κινηθούν όλα ταυτόχρονα (όταν πιέσουμε τον διακόπτη) μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Μηχανική arrow Μάζα - Αδράνεια - HTML5
Απρ
29
2020
Μάζα - Αδράνεια - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(6 ψήφοι)
Εφαρμογή με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε την έννοια αδράνεια ενός σώματος. Αν κάνουμε κλικ σε κάποιο σημείο στην οθόνη και σύρουμε τότε στο σώμα (Η κουκίδα αναπαριστά ένα σώμα - υλικό σημείο) εφαρμόζεται δύναμη η οποία είναι ανάλογη της απόστασης του σώματος από τον δείκτη του ποντικιού. Αν η μάζα του σώματος είναι μεγάλη (μεγάλη αδράνεια) το σώμα είναι δυσκίνητο ξεκινάει δύσκολα, στρίβει δύσκολα και σταματάει δύσκολα. Στο σώμα ενεργεί δύναμη τριβής που είναι ανάλογη της ταχύτητας (b η σταθερά απόσβεσης). Αν καταργήσουμε την δύναμη και δεν υπάρχει τριβή τότε το σώμα συνεχίζει να κινείται ευθύγραμμα και ομαλά. Αν να πατήσετε το πλήκτρο SPACE κατα την διάρκεια της κίνησης τότε σταματά προσωρινά η προσομοίωση. Αν τώρα πατήσετε το πλήκτρο SHIFT σχεδιάζεται η ακτίνα καμπυλότητας και το κέντρο της κυκλικής τροχιάς, τοποθετώντας τον δείκτη του ποντικιού στο κέντρο όταν δεν υπάρχει τριβή θα έχουμε μια ομαλή κυκλική κίνηση.

Ο Newton διατύπωσε τρεις νόμους:

 

1ος Νόμος

Αν συνισταμένη των δυνάμεων που ενεργούν σε ένα σώμα είναι μηδέν τότε η ταχύτητα του σώματος παραμένει σταθερή. Αν κάποια στιγμή ήταν ακίνητο τότε θα συνεχίσει να παραμένει ακίνητο ενω αν είχε κάποια ταχύτητα τότε θα συνεχίσει να έχει αυτήν την ταχύτητα δηλαδή θα εκτελεί ευθύγραμμη ομαλή κίνηση.

Ο νόμος αυτός ονομάζεται και νόμος της αδράνειας. Ας σκεφτούμε την λέξη "αδρανής" στην καθημερινή μας ζωή. Δηλώνει μια κατάσταση που δεν αλλάζει. Περίπου το ίδιο νόημα έχει και στην Φυσική. Τα σώματα θέλουν να κάνουν αυτό που ήδη κάνουν. Χρειάζεται προσπάθεια να αλλάξουν από αυτό που κάνουν. Ένα σώμα θα πρέπει να "αναγκαστεί" έτσι ώστε να αρχίσει να κινείται ενώ βρισκόταν στην ηρεμία ή ένα σώμα που κινείται θα πρέπει επίσης να "αναγκαστεί" για να σταματήσει. Αλλαγή στην ταχύτητα χωρίς την επίδραση εξωτερικού αιτίου (δύναμης) δεν μπορεί να γίνει.

 

Παρατηρήσεις

Αν και ο Νεύτωνας είναι στο μυαλό μας ο Αριστοτέλης είναι στην καρδιά μας. Πολλές φορές θα κάνουμε το λάθος (άλλες φορές σιωπηλά) θεωρώντας πως αν σε ένα σώμα δεν ενεργούν δυνάμεις τότε το σώμα θα παραμένει ακίνητο. Δηλαδή συνδέουμε την κίνηση με ύπαρξη δύναμης "κάποιος πρέπει να το σπρώχνει αλλιώς πως ...". Οι δυνάμεις δεν καθορίζουν την ταχύτητα αλλά την επιτάχυνση. Αν δεν υπάρχουν δυνάμεις δεν θα υπάρχει επιτάχυνση (όχι εσφαλμένα δε θα υπάρχει ταχύτητα) και από την στιγμή που δεν υπάρχει επιτάχυνση δεν θα αλλάξει η ταχύτητα δηλαδή θα παραμένει σταθερή και η κίνηση θα είναι ευθύγραμμη ομαλή. Το ότι θα κάνετε λάθος δεν υπάρχει αμφιβολία προσπαθήστε να είναι λίγες οι φορές ...

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 
Τάσος  - ΑΔΡΑΝΕΙΑ   |46.12.22.xxx |26-Aug-2023 12:22:41
Τι ακριβώς είναι αυτή η δύναμη που φανερώνεται με την παρουσία ενός σώματος που το αναγκάζει να μην αλλάξει την κινητική του
κατάσταση.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 15.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack