Seilias

Physics and Photography

Τα Δημοφιλέστερα του Μήνα

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Πόσο γρήγορα κινούνται τα ηλεκτρόνια μέσα στα σύρματα όταν τα τελευταία διαρρέονται από ηλεκτρικό ρεύμα;

Ένα χιλιοστό στο δευτερόλεπτο, τόσο γρήγορα όσο και τα σαλιγκάρια!

Και τότε γιατί ανάβει αμέσως η λάμπα όταν ανάβουμε το φως;

Γιατί μέσα στα καλώδια υπάρχουν παντού ηλεκτρόνια και αρχίζουν να κινούνται ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται δηλαδή ένα ηλεκτρόνιο που βρίσκεται κοντά στον διακόπτη να φτάσει στην λάμπα για να ανάψει. Η διαταγή να κινηθούν όλα ταυτόχρονα (όταν πιέσουμε τον διακόπτη) μεταδίδεται με την ταχύτητα του φωτός.

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Οπτική arrow Διάθλαση από σταγόνα νερού - HTML5
Μάρ
29
2020
Διάθλαση από σταγόνα νερού - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(5 ψήφοι)

Εφαρμογή με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε την ανάλυση του λευκού φωτός μέσα από μια σταγόνα νερού. Μπορούμε να ελέγξουμε το πλήθος των ανακλάσεων που συμβαίνουν μέσα στη σταγόνα κσι να εμφανίσουμε εκείνες μόνο τις ακτίνες που δημιουργούν το ουράνιο τόξο. Αν επιλέξουμε ένταση του φωτός τότε η διαφάνεια κάθε ακτίνας είναι ανάλογη με την ένταση του φωτός μετά την ανάκλαση και την διάθλαση πάνω στην επιφάνεια της σταγόνας. Έχουμε την δυνατότητα να σύρουμε την σταγόνα και την πηγή του λευκού φωτός καθώς και την περιστρέψουμε.

Όταν λευκό φως πέφτει σε μια σταγόνα νερού διαθλάται με αποτέλεσμα να αναλύεται στα χρώματα του. Η ανάλυση επεκτείνεται και σε 3 διαστάσεις σχηματίζοντας έναν κώνο φωτός με την μέγιστη ένταση να παρατηρείται στις 42 μοίρες περίπου.
Μπορείτε να περιστρέψετε την σταγόνα για να δείτε τον κώνο που σχηματίζεται. Μπορείτε να επιλέξετε να εμφανίζεται μόνο μια ακτίνα μονοχρωματικού φωτός ή όλες οι ακτίνες.

Όπως όταν λευκό φως πέφτει πάνω σε ένα πρίσμα και αναλύεται έτσι και όταν λευκό φως πέφτει πάνω σε μια σταγόνα νερού αναλύεται στα απλά χρώματα. Λόγω του διαφορετικού δείκτη διάθλασης του κάθε χρώματος έχουμε και διαφορετική γωνία εκτροπής. Μεγαλύτερη εκτροπή έχουμε για το Ιώδες και μικρότερη εκτροπή για το κόκκινο. Κάθε φορά που το φως συναντά την διαχωριστική επιφάνεια και είναι να διαδοθεί σε άλλο μέσο έχουμε μια ανάκλαση και μια διάθλαση. Στο σχήμα φαίνεται η 1η, 2η και 3η αλλαγή μέσου διάδοσης (υπάρχουν και άλλες). στην 2η το φως από το εσωτερικό της σταγόνας είναι να διαδοθεί στον αέρα. Για αυτήν δια πρόσπτωση το σχολικό βιβλίο αναφέρει πως συμβαίνει ολική ανάκλαση αυτό δεν είναι σωστό. Συμβαίνει κανονικά μια ανάκλαση και μια διάθλαση. Το μεγαλύτερο ποσοστό διαθλάται και εξέρχεται από την σταγόνα και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανακλάται. Το ανακλώμενο φως συνεχίζει να διαδίδεται μέσα στην σταγόνα. Η διάθλαση που μας ενδιαφέρει είναι αυτή που συμβαίνει κατά την 3η συνάντηση του φωτός με την διαχωριστική επιφάνεια. Σε αυτήν την διάθλαση το εξερχόμενο φως έχει ήδη διαχωριστεί στα επιμέρους χρώματα. Με το Ιώδες να έχει εκτραπεί περισσότερο ενώ το κόκκινο έχει εκτραπεί λιγότερο και είναι κάτω. Η γωνία που παρατητείται η μέγιστη ένταση του εξερχόμενου φωτός είναι όταν η γωνία μεταξύ εισερχόμενου φωτός και εξερχόμενου είναι περίπου $42°$


(σχ. 1)

Επειδή η σταγόνα και ο κόσμος μας είναι τριών διαστάσεων το εξερχόμενο φως με μέγιστη ένταση σχηματίζει έναν κώνο με γωνία $42°$ (για το κόκκινο). Έχα σχήμα που μοιάζει πάρα πολύ με ένα μπαλάκι του μπάντμιντον.

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 10.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack