Seilias

Physics and Photography

Τα Δημοφιλέστερα του Μήνα

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Δύο πράγματα είναι άπειρα. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το πρώτο έχω κάποιες αμφιβολίες.

A. Einstein

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Οπτική arrow Δημιουργία Φωτός - Φάσματα - HTML5
Δεκ
25
2017
Δημιουργία Φωτός - Φάσματα - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(4 ψήφοι)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΣ - ΦΑΣΜΑΤΑ

Με τι χρώμα θα ζωγραφίζατε το Ήλιο;

Το φως του Ήλιου είναι λευκό. Το λευκό όμως δεν είναι ένα απλό χρώμα (όπως και πολλά άλλα χρώματα). Αποτελείται από πολλά χρώματα. Όταν αυτά τα χρώματα έρχονται ταυτόχρονα στο μάτι μας το αντιλαβανόμαστε ως λευκό. Ο Νεύτωνας ήταν ο πρώτος που ανέλυσε το φως. Ξεχώρισε το κάθε χρώμα ρίχνοντας το φως του Ήλιου πάνω σε ένα πρίσμα.

Φάσμα φωτός

Το σύνολο των χρωμάτων στα οποία αναλύεται το φως ονομάζεται φάσμα του φωτός. Το φάσμα αυτό είναι συνεχές δηλαδή περιέχει όλα τα χρώματα αρχίζοντας από το κόκκινο και φτάνοντας μέχρι το ιώδες. Το κάθε χρώμα χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό. Αυτός ο αριθμός ονομάζεται μήκος κύματος. Το κόκκινο έχει μήκος κύματος λ=700 nm ενώ το ιώδες έχει μήκος κύματος λ=400 nm.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα άτομα; και όμως έχουν. Το φως δημιουργείται μέσα στα άτομα. Αυτές οι μικρές και αόρατες δομές είναι υπεύθυνες για ότι βλέπουμε γύρω μας.

Πρότυπο του Bohr

Ένα μοντέλο για το άτομο του υδρογόνου (του πιο απλού ατόμου) το οποίο μπορεί να εξηγήσει πως δημιουργείται το φως είναι το πρότυπο το Bohr. Το άτομο του Υδρογόνου αποτελείται από ένα πρωτόνιο και από ένα ηλεκτρόνιο. Το ηλεκτρόνιο εκτελεί κυκλική κίνηση σε καλά καθορισμένες οι οποίες ονομάζονται στοιβάδες. Η πρώτη στοιβάδα αντιστοιχεί στον αριθμό n=1 η δεύτερη στο n=2 κ.ο.κ. Το ηλεκτρόνιο δεν μπορεί να βρεθεί σε ενδιάμεση θέση παρά μόνο σε κάποια στοιβάδα.

Το ηλεκτρόνιο θέλει να βρίσκεται στην κατώτερη στοιβάδα n=1, στην στοιβάδα με την χαμηλότερη ενέργεια. Με διάφορους τρόπους (πχ με κρούση), το ηλεκτρόνιο μπορεί να απορροφήσει ενέργεια, να διεγερθεί και να ανέβει σε στοιβάδα υψηλότερης ενέργειας. Στην διεγερμένη αυτή κατάσταση παραμένει για πολύ λίγο χρονικό διάστημα (περίπου 10 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου) και στην συνέχεια μεταβαίνει σε μια στοιβάδα με χαμηλότερη ενέργεια εκπέμποντας φως με την μορφή σωματιδίων που ονομάζονται φωτόνια. Το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται σχετίζεται με την αρχική και τελική στοιβάδα και είναι ορατό μόνο όταν το ηλεκτρόνιο πέφτει στην στοιβάδα n=2. Για όλες τις υπόλοιπες το φως δεν είναι στην ορατή περιοχή. Ίσως αναρωτιέστε τι φως είναι αυτό αν δεν το βλέπουμε. Στην φυσική όμως φως είναι και οι ακτινοβολίες που μας ζεσταίνουν φως είναι και το σήμα της τηλεόρασης του ραδιοφώνου κλπ.

Γραμμικό φάσμα εκπομπής αερίων

Παρατηρώντας τις διάφορες μεταπτώσεις του ηλεκτρονίου βλέπουμε πως κάθε φορά που μεταβαίνει στην στοιβάδα με n=2 εκπέμπεται και ένα φωτόνιο με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Το φάσμα του φωτός που εκπέμπει το υδρογόνο αποτελείται από γραμμές και είναι διαφορετικό από αυτό που εκπέμπουν τα διάπυρα στερεά (λαμπτήρας) ή ο Ήλιος. Όταν τα άτομα στοιβάζονται το ένα πολύ κοντά στο άλλο όπως γίνεται στα στερεά σώματα τότε έχουμε πολλές γραμμές που διαφέρουν λίγο μεταξύ τους και δημιουργείται το συνεχές φάσμα. Το κάθε αέριο έχει το δικό μοναδικό σετ γραμμών εκπομπής. Είναι ένα στοιχείο ταυτότητας του αερίου. Είναι το δακτυλικό αποτύπωμα του αερίου.

Λίγα λόγια για τα φίλτρα

Τα φίλτρα αποτελούνται από κάποιες ουσίες οι οποίες απορροφούν ένα συγκεκριμένο κομμάτι του φάσματος του φωτός με αποτέλεσμα να φτάνει στα μάτια μας το υπόλοιπο φως. Αυτό το φως που φτάνει στα μάτια μας είναι το συμπληρωματικό χρώμα του φωτός που απορροφήθηκε. Έτσι το κίτρινο φίλτρο απορροφά το μπλε φως (B). Αν από το λευκό φως αφαιρέσεις το μπλε τότε το φως που μένει μας φαίνεται να έχει χρώμα κίτρινο. Όταν στην οθόνη του υπολογιστή σου βλέπεις κίτρινο χρώμα αυτό σημαίνει ότι δύο pixel ένα κόκκινο και ένα πράσινο στέλνουν φως και το αποτέλεσμα σου φαίνεται κίτρινο.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ

Τα όργανα που θα χρειαστούμε είναι

1. Τροφοδοτικό υψηλής τάσης,
2. Φασματοσκόπιο,
3. Φίλτρα,
4. Λυχνίες.


Τροφοδοτικό φασματοσκοπίου



Διάταξη μελέτης Φασμάτων



Σχισμή διέλευσης φωτός



Διαθλαστικό πρίσμα ανάλυσης φωτός


1. Ο πρώτος που ανέλυσε το λευκό φως ήταν ο .

2. Το λευκό φως του ήλιου αποτελείται από .

3. Το μήκος κύματος του κόκκινου είναι από το μήκος κύματος του μπλε.

4. Το παρακάτω φάσμα είναι .

5. Το φάσμα του φωτός του Ήλιου είναι .

6. Τα αέρια εκπέμπουν φάσμα.

7. Το φως που εκπέμπει το Υδρογόνο είναι ορατό μόνο όταν τα ηλεκτρόνια μεταπίπτουν στην στοιβάδα .

8. Το φάσματα εκπομπής του Υδρογόνου και του Υδραργύρου είναι .

9. Το φως χωρίζεται σε τρεις μεγάλες περιοχές το κόκκινο το πράσινο και μπλε. Αν από το λευκό φως αφαιρεθεί το μπλε τότε το χρώμα που θα βλέπουμε θα είναι .

10. Το συμπληρωματικό χρώμα του μπλε είναι το .

11. Το συμπληρωματικό χρώμα του πράσινου είναι το .

12. Το φως δημιουργείται μέσα στα άτομα. .

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 29.03.21 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack