Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Τυλίγουμε ένα παγάκι με μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε να λιώσει. Θα λιώσει άραγε πιο γρήγορα επειδή είναι τυλιγμένο σε μάλλινο ύφασμα;


Όχι!
Το μάλλινο ύφασμα είναι μονωτής εμποδίζοντας την θερμότητα να μπει αλλά και να βγει. Γι αυτό φοράμε μάλλινα τον χειμώνα. Το ύφασμα λειτουργεί σαν ασπίδα, το απομονώνει  από το περιβάλλον του. Έτσι όταν το παγάκι είναι τυλιγμένο με μάλλινο ύφασμα δεν μπορεί να μπεί θερμότητα (από το πιο ζεστό περιβάλλον) με αποτέλεσμα να λιώνει πιο αργά.

 
Ιαν
14
2013
Διπλή τροχαλία - Εξετάσεις 2009 Εκτύπωση E-mail
(1 ψήφος)
Διπλή τροχαλία - Εξετάσεις 2009

Στερεό Π μάζας  Μ = 10 kg  αποτελείται από δύο κολλημένους ομοαξονικούς κυλίνδρους με ακτίνες  R  και 2R, όπου  R = 0,2 m, όπως στο σχήμα. Η ροπή αδράνειας του στερεού Π ως προς τον άξονα περιστροφής του είναι  I = MR2. Το στερεό Π περιστρέφεται χωρίς τριβές γύρω από σταθερό οριζόντιο άξονα Ο'Ο, που συμπίπτει με τον άξονά του. Το σώμα Σ μάζας  m = 20 kg κρέμεται από το ελεύθερο άκρο αβαρούς νήματος που είναι τυλιγμένο στον κύλινδρο ακτίνας R.
Γύρω από το τμήμα του στερεού Π με ακτίνα 2R είναι τυλιγμένο πολλές φορές νήμα, στο ελεύθερο άκρο Α του οποίου μπορεί να ασκείται οριζόντια δύναμη F.

α. Να βρείτε το μέτρο της αρχικής δύναμης F0 που ασκείται στο ελεύθερο άκρο Α του νήματος, ώστε το σύστημα που εικονίζεται στο σχήμα να παραμένει ακίνητο.
Τη χρονική στιγμή t0 = 0 που το σύστημα του σχήματος είναι ακίνητο, αυξάνουμε τη δύναμη ακαριαία, έτσι ώστε να γίνει   F = 115Ν.
β. Να βρείτε την επιτάχυνση του σώματος Σ.
Για τη χρονική στιγμή που το σώμα Σ έχει ανέλθει κατά  h = 2m, να βρείτε:
γ. Το μέτρο της στροφορμής του στερεού Π ως προς τον άξονα περιστροφής του.
δ. Τη μετατόπιση του σημείου Α από την αρχική του θέση.
ε. Το ποσοστό του έργου της δύναμης F που μετατράπηκε σε κινητική ενέργεια του στερεού Π κατά τη μετατόπιση του σώματος Σ κατά h.
Δίνεται:  g = 10.
Το συνολικό μήκος κάθε νήματος παραμένει σταθερό.

.


Πλήρη Οθόνη

ΛΥΣΗ

Σχεδιάζουμε τις δυνάμεις που ενεργούν στο στερεό Π και στο σώμα Σ

Επειδή το σώμα ισορροπεί θα πρέπει η συνισταμένη των δυνάμεων που ενεργούν σε αυτό να είναι μηδέν.

Το στερεό Π επίσης ισορροπεί άρα θα πρέπει η συνιστάμενη ροπή να είναι ίση με μηδέν

 

(1)

Από την (1)

 

 

β) Από τον δεύτερο Νόμο του Νεύτωνα για την στροφική κίνηση του στερεού Π έχουμε :

Επειδή το σχοινί κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει ισχύει

 

(2)

Από τον δεύτερο Νόμο του Νεύτωνα για την κίνηση του σώματος Σ :

 

(3)

Με πρόσθεση των εξισώσεων (2) και (3) προκύπτει :

 

 

γ) Το σώμα Σ εκετελεί ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση με επιτάχυνση αcm

Την χρονική στιγμή t = 2 s η ταχύτητα που θα αποκτήσει το σώμα Σ είναι

Το σχοινί δεν γλυστράει στην τροχαλία αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το μέτρο της ταχύτητας του σώματος Σ είναι ίσο με το μέτρο της γραμμικής ταχύτητας ενός σημείου του στερεού Π που απέχει απόσταση R από τον άξονα περιστροφής. Αν δεν συνέβαινε αυτό θα πρεπε το μήκος του σχοινιού να αυξάνεται ή να ελαττώνεται το οποίο είναι αδύνατο.

η στροφορμή υπολογίζεται από την εξίσωση

 

 

δ) Όλα τα σημεία του στερεού Π έχουν την ίδια γωνιακή ταχύτητα. Το μέτρο της ταχύτητας του σημείου Α είναι ίσο με το μέτρο της γραμμικής ταχύτητας ενός σημείου του στερεού σε απόσταση 2R από τον άξονα.

Επειδή σε κάθε χρονική στιγμή η ταχύτητα του σημείου Α είναι διπλάσια της ταχύτητας του σώματος Σ έχει σαν αποτέλεσμα η μετατόπιση του σημείου Α να είναι διπλάσια της μετατόπισης του σώματος Σ

ε)

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 26.07.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
 
Joomla Templates by Joomlashack