Seilias

Physics and Photography

Στατιστικά

Επισκέπτες: 11868646

Τελευταία Ενημέρωση

28/03/2024

Who's Online

Έχουμε 11 επισκέπτες online

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

 Τι ύψος πρέπει να έχει ένας καθρέφτης για να φανούμε ολόκληροι;


Ακριβώς το μισό μας ύψος. Δηλαδή αν το ύψος μας είναι 1.80m  τότε ένας καθρέφτης των 0.90m (90 πόντους) είναι αρκετός για να μας δείξει ολόκληρους, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά. Θα πρέπει το πάνω μέρος του να είναι στο ύψος του μετώπου μας.

Δείτε την προσομοίωση κάνοντας κλικ εδώ

 
Αρχική
Ιαν
12
2013
Φθίνουσα ηλεκτρική ταλάντωση Εκτύπωση E-mail
(2 ψήφοι)
Φθίνουσα ταλάντωση
  • Πως μεταβάλλεται το φορτίο του πυκνωτή;
  • Πως μεταβάλλεται η περίοδος της ταλάντωσης καθώς αυξάνεται η αντίσταση R;
  • Ποιά θα είναι η τελική κατάσταση του κυκλώματος;


Πλήρη Οθόνη

Όταν στο κύκλωμα LC υπάρχει και ωμικός αντιστάτης τότε ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική στον αντιστάτη λόγω φαινομένου Joule με αποτέλεσμα το πλάτος του φορτίου (Q) και το πλάτος της έντασης του ρεύματος (Ι) διαρκώς  να ελαττώνονται μέχρι να μηδενιστούν. Μια τέτοια ηλεκτρική ταλάντωση ονομάζεται φθίνουσα.

Το ρόλο της σταθεράς απόσβεσης b που είδαμε στις μηχανικές ταλαντώσεις στις ηλεκτρικές ταλαντώσεις τον έχει η αντίσταση R . Έτσι ανάλογα με την αντίσταση R το πλάτος της έντασης του ρεύματος μειώνεται αργά όταν η αντίσταση είναι μικρή, ενώ μειώνεται πολύ γρήγορα όταν η αντίσταση είναι μεγάλη. Όταν η τιμή της αντίστασης R ξεπεράσει μια συγκεκριμένη τιμή, τότε πλέον δεν έχουμε ταλάντωση δηλαδή δεν υπάρχει καμία περιοδικότητα στο φαινόμενο.

Για το πλάτος του φορτίου Q ισχύει ανάλογη σχέση με αυτό στις μηχανικές ταλαντώσεις δηλαδή

 

(1)

Λόγω της εκθετικής μεταβολής του έχουμε

 

(2)

όπου Q0, Q1, Q2, ... το πλάτο του φορτίου τις χρονικές 0, T, 2T, ... αντίστοιχα

Παρατήρηση.

Η Ενέργεια στις φθίνουσας ηλεκτρικές ταλαντώσεις μόνο προσεγγιστικά μπορεί να δοθεί από την εξίσωση   και μόνο στις περιπτώσεις που η αντίσταση είναι πολύ μικρή. Αν θέλουμε σε κάποια στιγμή να υπολογίσουμε την ενέργεια ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου απλά προσθέτουμε τις αντίστοιχες τιμές δηλαδή

 

(3)

Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή ο ρυθμός με τον οποίον η ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική είναι ίσος με την ισχύ στον αντιστάτη R. Έτσι

 

(4)

 

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 06.08.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack