Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Αν μια σταγόνα νερού την μοιράσουμε σε όλο τον κόσμο πόσα μόρια θα πάρει ο καθένας μας;


300.000.000.000 (τριακόσια δισεκατομύρια μόρια ο καθένας!) 

 
Αρχική
Απρ
25
2010
Φαινομενική Ανύψωση (Το ψαράκι) - HTML5 Εκτύπωση E-mail
(31 ψήφοι)

Ο Εγκέφαλός μας θεωρεί ότι το φως διαδίδεται ευθύγραμμα γι' αυτό τον λόγο νομίζουμε ότι το ψαράκι βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πυθμένα μιας πισίνας. Δηλαδή μια πισίνα μας φαίνεται πιο ρηχή απ' ότι είναι στην πραγματικότητα.

Για την λειτουργία της προσομοίωσης μπορείτε να σύρετε τον παρατηρητή και το ψαράκι για να δείτε που σχηματίζεται το είδωλο του.

Φως από το ψαράκι εκπέμπεται και διαδίδεται αρχικά στο νερό και στην συνέχεια στον αέρα. Κατά την διάδοση αυτή το φως αλλάζει διεύθυνση διάδοσης λόγω διάθλασης. Οι ακτίνες που έρχονται στο μάτι μας έχουν ήδη εκτραπεί. Ο εγκέφαλος μας από την εμπειρία έχει βαθμολογήσει πως το φως διαδίδεται ευθύγραμμα έτσι θεωρεί πως οι ακτίνες προέρχονται από ένα σημείο που βρίσκεται στην προέκταση των ακτινών του φτάνουν στο μάτι. Στο σημείο που συγκλίνουν οι ακτίνες σχηματίζεται το είδωλο εκεί είναι που αντιλαμβανόμαστε την θέση του ψαριού που φυσικά αυτή η θέση δεν ταυτίζεται με την πραγματική. Πολλές φορές το είδωλο του ψαριού σχεδιάζεται στην ίδια κατακόρυφο με το ψαράκι, αυτό δεν είναι σωστό. Το είδωλο σχηματίζεται πιο ψηλά και πιο κοντά.

Για κάθετη πρόσπτωση, δηλαδή όταν το μάτι μας βρίσκεται στην ίδια κατακόρυφο με το ψαράκι τότε μπορούμε να υπολογίσουμε την θέση του ειδώλου με την εξής εξίσωση των φακών

 

$$\frac{n_1}{s'}+\frac{n_2}{s}=0$$

$$(1)$$

Για $n_1=1$, $n_2=1.3$ και αν το ψαράκι βρίσκεται σε βάθος $s=y_1=0.8\,\rm{m}$ (επιλέξτε "τιμές" ώστε να δείτε τις συντεταγμένες του ψαριού, του ειδώλου και του ματιού) Προκύπτει πως

$$s'=-\frac{n_1}{n_2}s$$ $$s'=-\frac{1}{1.3}\times 0.8$$ $$s'=-0.62\,\rm{m}$$

Το πρόσημο $(-)$ μας καθορίζει πως το είδωλο του ψαριού σχηματίζεται μέσα στο νερό και σε βάθος $0.62\,\rm{m}$.

Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 09.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ηλεκτρομαγνητισμός

 
Joomla Templates by Joomlashack