Seilias

Physics and Photography

Σχόλια - Παρατηρήσεις

Για σχόλια,  παρατηρήσεις,  διορθώσεις, αβλεψίες κλπ μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μου. Όσες προσομοιώσεις φέρουν το όνομά μου είναι ελεύθερες προς χρήση από όλους, αρκεί να μην αλλαχθούν τα σύμβολα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα αρχεία μπορείτε να τα βρείτε στο menu Download.
 

Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Με δυο λόγια

Τυλίγουμε ένα παγάκι με μάλλινο ύφασμα και το αφήνουμε να λιώσει. Θα λιώσει άραγε πιο γρήγορα επειδή είναι τυλιγμένο σε μάλλινο ύφασμα;


Όχι!
Το μάλλινο ύφασμα είναι μονωτής εμποδίζοντας την θερμότητα να μπει αλλά και να βγει. Γι αυτό φοράμε μάλλινα τον χειμώνα. Το ύφασμα λειτουργεί σαν ασπίδα, το απομονώνει  από το περιβάλλον του. Έτσι όταν το παγάκι είναι τυλιγμένο με μάλλινο ύφασμα δεν μπορεί να μπεί θερμότητα (από το πιο ζεστό περιβάλλον) με αποτέλεσμα να λιώνει πιο αργά.

 
Αρχική arrow Φυσική arrow Διάφορα arrow Οι Πλανήτες τώρα ...
Αύγ
10
2009
Οι Πλανήτες τώρα ... Εκτύπωση E-mail
(131 ψήφοι)
Οι Πλανήτες τώρα …
Δείτε Live την διάταξη των πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος.


  Στην παρακάτω προσομοίωση μπορείτε να δείτε την διάταξη των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος τώρα ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα και ώρα. Πχ αν θέλετε να δείτε πως ήταν η διάταξη των πλανητών την ημερομηνία γέννησής σας δώστε στο κάτω δεξιά τετραγωνάκι ημερομηνία και ώρα π.χ. 1/1/2000 16:00. Την ακριβή θέση των πλανητών (τις συντεταγμένες τους δηλαδή πάνω στην ουράνια σφαίρα) μπορείτε να τις δείτε αν περάσετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω από κάποιον πλανήτη ή τον Ήλιο.
   Πιέζοντας το πλήκτρο έναρξη οι πλανήτες κινούνται με μια συχνότητα που καθορίζεται εσείς. Εδώ έχει επιλεχθεί να μεταβάλλεται καθώς μεταβάλλεται η κλίμακα των αποστάσεων αλλά μπορείτε να την αλλάξετε.
   Στην απεικόνιση των πλανητών και των αποστάσεων έχει επιλεγεί κλίμακα αλλά επειδή οι πλανήτες είναι πολύ μικροί σε σχέση με τις αποστάσεις μεταξύ τους αν είχε επιλεχθεί η ίδια κλίμακα τότε δεν θα φαινόταν οι διαφορές και  όλοι έπρεπε να γίνουν κουκκίδες. Έτσι οι πλανήτες έχουν σχεδιαστεί 1200 φορές μεγαλύτεροι από ότι θα πρεπε να ναι. Ο Ήλιος σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν τεράστιος έτσι για να δείτε το πραγματικό μέγεθος του σε σχέση με τους άλλους πλανήτες πιέστε το πλήκτρο CTRL (κοντρόλ)  .
  Όταν η ταινία είναι σταματημένη μπορείτε είτε με το ποντίκι είτε με την βοήθεια των πλήκτρων (x, SHIFT+x, – y, SHIFT+y  – z,SHIFT+z) να περιστρέψετε και να δείτε σε τρεις διαστάσεις την διάταξη των πλανητών. Η περιστροφή ανάλογα με την ισχύ του υπολογιστή μπορεί να μην ανταποκρίνεται ομαλά
Μπορείτε να επιλέξετε Γεωκεντρικό (ή Ηλιοκεντρικό) σύστημα για να δείτε τις τροχιές των πλανητών όπως τις βλέπουμε από την Γη (Ήλιο).
   Αν τα χειριστήρια ενοχλούν οπτικά πιέζοντας το πλήκτρο (H –h) μπορείτε να τα αποκρύψετε ενώ με το πλήκτρο (S – s) να τα εμφανίσετε. Μπορείτε να το πετύχετε το ίδιο με δεξί κλικ. Για να αρχίσει ή να  σταματήσει η ταινία πιέστε το πλήκτρο (space).
   Υπάρχει ένα σταυρουδάκι στην θέση του Ήλιου και κάτω αριστερά μία απόσταση r σε αστρονομικές μονάδες. Η παραπάνω απόσταση είναι μεταξύ της αρχής (σταυρουδάκι) και του δείκτη του ποντικιού. Μπορείτε να μετακινήσετε το σταυρουδάκι για μετρήσεις ή για να σημαδέψετε κάτι.
   Σαν άσκηση βρείτε πότε η Αφροδίτη πλησιάζει πιο κοντά στην Γη, μετρήστε την περίοδο του Άρη και του Πλούτωνα. Αν και ο Πλούτωνας δεν θεωρείτε πλέον πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος αλλά νάνος πλανήτης παρόλα αυτά  έχει συμπεριελήφθη λόγω και τις διαφορετικότητας της τροχιάς του το επίπεδο της εκλειπτικής του σχηματίζει μεγάλη γωνία σε σχέση με αυτήν της Γης .  Παρακάτω μπορείτε να δείτε την πορεία του κομήτη Halley. Τελευταία φορά που πέρασε από το περιήλιο του ήταν στις 9 Φεβρουαρίου του 1986.
Σχόλια
Προσθήκη νέου Αναζήτηση
+/-
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Τίτλος:
 

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Τελευταία ανανέωση ( 17.04.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Φυσική

Μηχανική

Ταλαντώσεις και Κύματα

Ηλεκτρομαγνητισμός

Οπτική

 
Joomla Templates by Joomlashack